Warmste kerst sinds tijden weer gemeten in De Bilt

Foto: ©Aneo Mario Koning (fotokoning.nl)

De Bilt – Recordwarmte op beide kerstdagen gemeten bij K.N.M.I De Bilt.

De kerst van 2015 gaat de boeken in als de warmste ‘ooit’. Het was nog nooit zo warm sinds het begin van de metingen in 1901. Eerste kerstdag brak met 13,9 graden het oude record uit 1997 en kort na middernacht sneuvelde ook het record voor tweede kerstdag in De Bilt.
Vrijdag was nog even spannend of het oude record op de eerste kerstdag wel gebroken zou worden. Daarvoor moest de temperatuur in De Bilt hoger uitkomen dan 12,8 graden, en dat gebuurde aan het begin van de avond, waarna de temperatuur alleen maar opliep.
Direct na middernacht ging het tweede record eraan. Het werd warmer dan de 12,1 graden die in 1974 werden gemeten op tweede kerstdag. Al snel werd een maximumtemperatuur van 14 graden gemeten in De Bilt en dus is deze kerst overtuigend de warmste ‘ooit’.

 

Het blijft de komende dagen warm voor de tijd van het jaar, op de 3e kerstdag wordt een record verwacht. Dan wordt het met mogelijk maxima van 12 à 13 graden dan ook de warmste 27 december. Volgens diverse weervoorspellers is het dan ook zeker nog niet over, want 30 en 31 december kan de tempratuur tussen de 10 en de 15 graden gaan worden.

 

Er werd al vroeg dit jaar voorspeld dat het geen witte kerst zou gaan worden. Wat wij voor het laatst in 2010 kende in Nederland “Dat wil zeggen een gesloten sneeuwdek in De Bilt op beide kerstdagen. Daarna hebben we geen noemenswaardige sneeuwval meer gehad tijdens de kerst”