Afname woninginbraken in De Bilt

Foto: ©Aneo Mario Koning (fotokoning.nl)

bron: Nationale Politie.

 

DE BILT – Het aantal woninginbraken in De Bilt is in 2015 met 20 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die de gemeente naar buiten heeft gebracht.

Wel waren er fors meer pogingen van een woninginbraak; dit aantal nam met 78 procent toe. Volgens de gemeente komt die daling door preventieve acties zoals Waaks! Hondenbezitters letten daarbij extra op als ze hun viervoeter uitlaten.

AUTOKRAKEN
Hoewel het aantal misdrijven in De Bilt in 2015 nagenoeg gelijk is gebleven, werden er wel fors meer autokraken gepleegd. Volgens de gemeente is het aantal inbraken in auto’s met 50 procent gestegen. Dit komt mede doordat mensen spullen in hun auto laten liggen. De Bilt gaat inwoners hierop attenderen.

Ook speelt georganiseerde criminaliteit een rol in de toename van het aantal autokraken. Zo is er volgens de gemeente een tendens te zien dat navigatiesystemen uit een bepaald merk auto worden gestolen. De Bilt wil dit tegengaan, onder meer door de inzet van camera’s die kentekens herkennen. Zo kan de politie sneller criminelen traceren.

In 2015 waren er in De Bilt 23 procent meer winkeldiefstallen. Het aantal fietsdiefstallen bleef nagenoeg gelijk. Toch wil de gemeente dit aantal terugdringen door meer aandacht te besteden aan zogenoemde hotspots. Dat zijn plekken waar relatief veel fietsen gestolen worden. De gemeente doelt op het station en winkelcentra