FC De Bilt speelt in de beker gelijk tegen een topklasser

Op zaterdag 6 februari speelde FC De Bilt een bekerwedstrijd tegen topklasser Magreb ’90. De Biltse mannen hadden in de knock-outfase al twee hoofdklassers uitgeschakeld en moesten ook nog een extra wedstrijd tegen Pancratius winnen om in de volgende ronde te komen. Tijdens de loting bleek Magreb’90 de volgende horde richting de districtsbeker te zijn. Een bijna kansloze missie om daar in Utrecht een topklasser met uitstekende spelers uit te schakelen.

Om 14.30 begon de wedstrijd en ik had een mooi uitzicht op de brug en zag een prima Magreb’90 dat deze wedstrijd serieus wilde benutten om vertrouwen op te doen in hun zware competitie. Ook FC De Bilt begon goed aan de wedstrijd, want voor de mannen van Plomp geldt eveneens dat zij in hun competitie nog een zware dobber gaan krijgen. Met enig ongeloof zagen we Mike Versloot doorbreken en de bal mooi over de keeper heen tikken. Een mooie opsteker, want met 10-0 verliezen zou toch heel vervelend zijn. Een minuut later beging een speler van Magreb een onbesuisde overtreding, waarvoor de scheidsrechter direct rood trok. Dit had hij volgens mij ook met geel kunnen afdoen, maar toch, het was een feit: Magreb moest met tien man verder. Tien mannen van Magreb zijn natuurlijk nog sterker dan de elf van De Bilt, maar toen in de 15e minuut De Bilt weer mooi door de defensie van Magreb sneed en Sam Eerdmans perfect uithaalde, stond er op het fictieve scorebord ineens 0-2! Magreb heeft fantastische voetballers en ook als team kunnen ze heel goed combineren, maar echt veel kansen kregen ze toch niet tegen het stugge De Bilt. Sterker nog de frustratie bij Magreb nam toe en een middenvelden beging een gruwelijke overtreding op Jelle Vliek (een soort Nigel de Jong tegen Spanje). De scheidsrechter had hiervoor dubbelrood moeten trekken, maar hij hield het bij geel (?). Gelukkig kon Jelle verder. En we zijn nog niet klaar, want Mike brak in de 28e minuut door en kwam in scoringspositie het strafschopgebied binnen. Hij werd duidelijk onreglementair neergelegd, maar de scheidsrechter wuifde dit gewoon weg. Iedereen van De Bilt en Magreb was het er over eens: dit was een penalty en een rode kaart, maar wat heb je daaraan…… In het laatste kwartier voor rust begon het bij Magreb steeds beter te draaien en de handige spelers maakten het de Biltse verdediging steeds moeilijker, maar Jelle Godefroy wist zijn doel tot de 34e minuut schoon te houden. Tegen de terechte penalty was hij niet opgewassen en Magreb had de aansluitingstreffer op zak. De Bilt hield het hoofd koel en speelde tot de rust netjes door en wist de voorsprong te behouden.

In de tweede helft zou het wel gaan stormen. De supporters van Magreb moedigden hun team aan of het voor hen een belangrijke wedstrijd betrof (misschien was dat ook wel zo). Wat een domper voor hen, want al na vijf minuten werd Tom Karst prima gelanceerd, hij hield goed met zijn lichaam de verdediger achter zich en rondde vervolgens prima af: 1-3. Daarna zette Magreb alles op alles en uit een door de wind meegenomen voorzet bij de tweede paal kopte een aanvaller prima in. Enkele minuten later klutste de bal wat onhandig en kreeg een speler van Magreb met wat geluk een kans, die hij prima benutte: 3-3. Met nog 25 minuten te spelen zag het er even naar uit dat Magreb er helemaal overheen zou gaan, maar hierbij een compliment aan De Bilt, want in deze fase bleef de ploeg prima overeind. Er werd uistekend verdedigd o.l.v. aanvoerder John en de reservekeeper Jelle vocht als een leeuw!
Ik las zojuist een verslagje van RTV-Utrecht, waarin de reporter schreef dat Magreb op het laatst de kansen had om te winnen. Nou ja zeg, vriend en vijand waren het er over eens dat juist FC De Bilt op het laatst de beste kansen had. Eerst was het Joey de Ruyter die schuin voor het doel een mooie kans kreeg, hij schoot prima en de Franse keeper kon nog net de bal met zijn vingertoppen tot corner verwerken. Ook Mike kwam vanaf diezelfde plek tot een kans en zijn schot vloog maar net voorlangs. Tom kreeg een goede kopkans en zijn kopbal ging net naast de lege hoek. Ook invaller Vincent van Bueren kreeg een dot van een kans. Hij kwam alleen voor de keeper, hij keek goed naar de keeper en wilde de bal in de hoek schuiven, maar de bal stuiterde onverwacht een beetje op waardoor hij de bal net niet goed raakte, zodat de bal naast ging. Oké, aan de andere kant waren natuurlijk ook kansen en de spelers van Magreb voetballen echt heel goed, dus het was ook geen schande geweest als zij de winnende hadden gemaakt…….. Bijvoorbeeld uit de vrije trap vanaf 20 meter die richting de kruising ging, maar die Jelle voortreffelijk degradeerde tot corner.

De scheidsrechter floot af en iedereen maakte zich op voor de loterij, de penalty’s. Ook de penalty’s waren spannend tot de laatste trap. Jammer dat de scheidsrechter m.i. een foutje maakte door een Biltse speler die een penalty wilde nemen, stopte vlak voordat hij de bal wilde schieten. De keeper van Magreb bewoog blijkbaar te veel. Het leek of de Biltse speler hierdoor uit zijn concentratie was gehaald en hij miste vervolgens de penalty. Magreb scoorde vier penalty’s en De Bilt drie. Voor De Bilt was het bekeravontuur ten einde en we wensen Magreb ’90 veel succes zowel in de beker als in de competitie. Ach, het was eigenlijk gewoon een leuke middag daar in Papendorp bij het gezellige Magreb ’90.