Enquête afvalscheiding

Foto: ©Aneo Mario Koning (fotokoning.nl)

Tussen 10 februari en 2 maart peilt de gemeente De Bilt hoe haar inwoners denken over de manier van afval scheiden en het verbeteren daarvan.

Hiervoor hebben 1.500 inwoners thuis een enquêteformulier ontvangen. Deze enquête is ook digitaal in te vullen. Vanaf half maart vindt u hier de resultaten van de enquête. Eind maart / begin april bespreken we de resultaten met wijk- en dorpsraden, belangengroepen en individuele bewoners. Halverwege dit jaar besluit de gemeenteraad over de keuze van een aangepast systeem van afval inzamelen.

Vul hier de enquête in

Meepraten

Wilt u samen met andere inwoners verder doorpraten over de verbetering van de afvalscheiding in onze gemeente, geef u dan op voor een van de verdiepingsavonden. Dat kan aan het einde van de enquête.

Waarom

Op nationaal en internationaal niveau wordt toegewerkt naar een circulaire economie. Het goed scheiden, inzamelen en verwerken van huishoudelijk afval is een belangrijk onderdeel hiervoor. Samen zijn we met iets meer dan 42.000 inwoners en ongeveer 17.500 huishoudens. Elk jaar produceren we veel afval met elkaar. Afval dat nog meer aan de bron gescheiden kan worden en dan geen afval meer is maar een grondstof.

Terug naar 100

De gemeente De Bilt streeft het landelijke doel na om in het jaar 2020 tenminste 75% van ons afval te kunnen scheiden. Dat betekent dat we dan elk jaar per persoon nog maar 100 kilo afval in de grijze bak of zak gooien in plaats van de 225 kilo nu.

Balans zoeken

Om dit te kunnen bereiken is er meer nodig dan onze huidige manier van inzamelen te verbeteren. Daarom vinden we het belangrijk dat u meedenkt over mogelijke inzamelwijzen die afvalscheiding bevorderen en de service zo hoog mogelijk houden. De kunst is om daarbij een juiste balans te vinden tussen de milieudoelstellingen, het serviceniveau en de kosten voor afvalinzameling en –verwerking.