Chips eten tijdens de gymles op de Werkplaats

Foto: Werkplaats Bilthoven

BILTHOVEN – Op scholengemeenschap De Werkplaats mogen leerlingen chips eten tijdens de gymles.

Maar voordat ze een zakje opentrekken moeten ze het aantal calorieën er op een hometrainer vanaf fietsen. De school hoopt op deze wijze de leerlingen bewust te maken van gezond eten.

De actie is een idee van Ingmar de Jong, vakleerkracht gym op de Bilthovense school. ,,Dagelijks zie ik leerlingen chips, koeken en snoep eten. Dat kan ik ze niet verbieden, maar ik kan er wel voor zorgen dat ze beseffen dat het ongezond is.”

Met subsidie van de gemeente De Bilt huurde De Werkplaats tien hometrainers, terwijl de PLUS in Bilthoven met fikse korting dozen met zakjes chips leverde. ,,Vier jaar geleden hebben we dit ook als eens gedaan,” vertelt De Jong. ,,Onlangs werd ik gebeld door de gemeente of we de actie wilden herhalen.”

Vóór de voorjaarsvakantie, die vrijdag begint, hebben alle bijna achthonderd leerlingen van de eerste tot en met de derde klas een ritje op de hometrainer én een zakje chips achter de kiezen. Zoals Leon Wijdenbosch (15) en Maartje Peters (15) uit vmbo-3.

Paprika of naturel

,,Welke chips neem jij,” vraagt De Jong aan Maartje, die kiest voor naturel. ,,Dan moet je er 139 calorieën vanaf fietsen,” zegt De Jong resoluut. Dertien minuten later stapt Maartje van de hometrainer, op haar gezicht is geen spoor van enige inspanning te zien. ,,Ik fiets elke dag vanuit Utrecht naar school, dus dit ritje kostte mij geen moeite.”

Hoewel ze zelf hooguit één keer per week chips eet en nauwelijks snoept (,,Ik hou meer van brood”) kan ze de actie wel waarderen. ,,Het is een leuke afwisseling van de normale gymlessen.”

Haar klasgenoot Leon (15) is wel een echte snoeper. Minstens drie per week eet hij chips, in grotere hoeveelheden dan het zakje paprika – ‘slechts’ 135 calorieën – die hij na zijn negen minuten durende race verorbert. ,,Ik weet niet of
ik minder ga snoepen. Maar toch blijft deze actie voorlopig wel in mijn hoofd zitten, denk ik.”

Dat zijn leerling voortaan even nadenkt voordat hij een zak chips opentrekt klinkt De Jong als muziek in de oren.