Minister Dijsselbloem ‘omarmt’ Anniek en Jasper van de Bosberggazet

Foto: Josta Koot

HOLLANDSCHE RADING – Je bent 11 jaar oud, schrijft graag stukjes en je wilt een persaccreditatie om naar de persconferentie van Jeroen Dijsselbloem te kunnen. Het was lange tijd spannend maar vorige week kwam het verlossende antwoord. Anniek en Jasper uit Hollandsche Rading mochten namens het Kinderpersbureau De Bosberggazet deelnemen aan de kinderpersconferentie met de minister van Financiën.

Binnenschipper

Gisteren was het zover. Met ca 50 andere junior redacteuren togen ze naar het ministerie in Den Haag om de ene na de andere onthulling los te peuteren. Zo vertelde Dijsselbloem dat hij als kleine jongen binnenschipper wilde worden. Het leek hem prachtig om in het kleine huisje op het schip te wonen. Uiteindelijk wilde hij heel graag dierenarts worden. Maar helaas. Hij werd uitgeloot en ging daarom economie studeren in Wageningen. “Dat hij uiteindelijk minister van Financiën is geworden komt omdat Diederik Samson hem dat vroeg”, aldus de bewindsman..

Ook bekende hij dat hij thuis niet meer de baas is over het geld. Dat doet zijn vrouw. Dat scheelt niet alleen veel geld maar ze sparen nu ook meer dan toen hij het zelf deed. “Blijkbaar is het gemakkelijker de baas te spelen over het geld van de andere ministers, dan over het eigen geld”, antwoordde hij lachend. Maar hij had nog meer primeurs voor de aanwezigen: zo heeft hij nooit geld bij zich en komt hij alleen voor het kopen van een pak of overhemd in een winkel.

Week van het Geld

De basisscholieren uit groep 7 en 8 hadden een spervuur van vragen voor Dijsselbloem. Op de vraag over zakgeld, pleitte de minister voor zakgeld voor alle kinderen, zodat ze kunnen leren omgaan met geld. Dat sloot mooi aan bij de aanleiding voor de persconferentie: de jaarlijkse Week van het Geld. Daarin wordt geprobeerd kinderen wegwijs te maken met geld, sparen en geld verdienen.

Klaas van Kruistum

Voorafgaand aan de persconferentie kregen de leerlingen een mini workshop “vragen stellen tijdens persconferentie” van Klaas van Kruistum, bekend van Checkpoint en Wie is de Mol. Alhoewel hij geen echte journalist is, kan hij er wel het een en ander over vertellen, vertelde hij. Dat de journalisten in spe niet alleen geïnteresseerd waren in tips en trics maar ook in zijn verhaal bleek wel uit de reeks vragen die hij moest beantwoorden. Zo vertelde van Kruistum onder andere dat de opnames van Wie is de Mol vorig jaar mei/juni hebben plaatsgevonden en dat hij hiervoor eerst moest ‘molliciteren’.

De verhalen, belevenissen, weetjes en anekdotes van Anniek en Jasper zijn binnenkort terug te lezen in een speciale editie van de Bosberggazet; de schoolkrant van de Bosbergschool.

 

2016-03-16 11.14.03 2016-03-16 12.22.43 2016-03-16 12.23.54 2016-03-16 12.42.30 2016-03-16 12.55.29 2016-03-16 13.57.05