Paramedisch Centrum Bilthoven – Hielpijn

Foto: Paramed Bilthoven

BILTHOVEN – In onze praktijk zien wij dagelijks mensen met voetklachten. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen melden zich regelmatig met deze klachten bij de fysiotherapeut.

Vaak gaat het om hielpijn, veroorzaakt door overbelasting of een verkeerde stand van de voet. Hierdoor kan veel spanning komen te staan op de pezen. Door die trekkracht kunnen kleine scheurtjes ontstaan op de plaats waar de peesplaat aan het bot aanhecht. Tijdens de genezing van deze beschadigingen – de scheurtjes – kan botuitwas ontstaan. Dit noemen we hielspoor.

In het beginstadium zijn er vooral ’s morgens klachten. De voet is stijf en er is sprake van een zeurende pijn. Ook na zware inspanning of bij het lopen op blote voeten ontstaat er pijn. De aanhechting bij de hiel is vooral pijnlijk als erop wordt gedrukt.

Het is belangrijk om niet door te blijven lopen met deze klachten. In het begin zal de pijn na de warming-up nog wel verdwijnen, maar na verloop van tijd zullen de klachten toenemen en gaat de pijn niet meer weg. Het herstel kan dan maanden duren.

Een goede behandeling voor deze klachten is shockwavetherapie. Bij deze behandeling wordt de hiel met krachtige korte pulsen behandeld (de “schokjes”), die dwars door de huid heen gaan. Dit is eigenlijk te vergelijken met het vergruizen van nierstenen. Hierdoor verbetert de stofwisseling en de bloedcirculatie op de plek van de pijn, waardoor het lichaam zichzelf gaat herstellen. Na een aantal behandelingen is de pijn vaak al gehalveerd en vaak keren de klachten niet meer terug. Door het aanmeten van een zooltje door een podoloog kan daarnaast de stand van voet verbeterd worden voor een preventief en blijvend effect.

Paramedisch Centrum Bilthoven biedt zowel shockwavetherapie als podologie. Door het combineren van deze behandelingen kunnen klachten snel verholpen worden en hoeven er geen afspraken gemaakt te worden met meerdere behandelaars. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de praktijk via 030-2292326 of [email protected].

unnamed