Dagbesteding Onvergetelijk Leven druk bezocht

Foto: Onvergetelijk Leven

DE BILT – Onvergetelijk Leven heeft sinds dit jaar een contract met gemeente de Bilt voor het verzorgen van dagbesteding aan senioren met een geheugenproblematiek of ernstige eenzaamheidsproblematiek. Afgelopen zaterdag hield Onvergetelijk Leven open huis op haar locatie in Loosdrecht. Veel mensen uit gemeente de Bilt kwamen hier op af.

“Ons overheidsbeleid is erop gericht om kwetsbare burgers zolang mogelijk thuis te laten wonen en hen zolang mogelijk te laten deelnemen aan de samenleving. Dit geldt ook voor mensen met dementie en hun mantelzorger(s). Onvergetelijk Leven biedt deze doelgroep een gestructureerde dagbesteding in een huiselijke en gemoedelijke sfeer”, vertelt Niek Visscher, directeur van Onvergetelijk Leven. “Een persoonlijke en zinvolle dagbesteding bij dementie helpt. Enerzijds omdat deelname aan dagbesteding tot meer sociale contacten leidt en mensen het gevoel geeft weer ergens bij te horen en anderzijds omdat dagbesteding ook bijdraagt aan structuur, beweging en psychisch welbevinden. Mantelzorgers worden met een goede externe dagbesteding ook ontlast waardoor de zorg thuis langer vol te houden is“, aldus Visscher.

Loosdrecht

Naast 2 locaties in Kamerik heeft Onvergetelijk Leven sinds januari jl. ook een locatie in Loosdrecht; aan de Lindelaan 101-B. Inwoners van gemeente de Bilt kunnen hier gebruik van maken. Omdat Onvergetelijk Leven over een eigen vervoer en mobiliteitsplan beschikt is de locatie in Loosdrecht ook gemakkelijk bereikbaar voor senioren die niet over eigen vervoer beschikken.

Mantelzorger

Op de open dag kwamen veel mensen af. Deels familieleden en bekenden van de huidige cliënten maar ook veel geïnteresseerden die ‘sfeer wilden proeven’, aldus Visscher. Vaak is het de huisarts of dementieconsulente die mantelzorgers en cliënten wijst op het nut van dagbesteding. Maar de drempel om de ‘zorg’ uit handen te geven licht in eerste instantie hoog. Onterecht achteraf, zo blijkt uit de reacties van de aanwezige mantelzorgers. Dementie is een ongecontroleerd proces, het sluipt er in en je geeft als partner steeds meer op vanwege de zorgtaken. Zorgtaken is niet alleen zorgen vóór maar ook zorgen om. Er is een grens die je niet altijd zelf wilt of kunt zien. “Sinds mijn partner naar de dagbesteding gaat zie ik in dat dit voor hem/haar en voor mij beter is” horen we van veel aanwezigen. Het geeft mantelzorgers gelegenheid om een stukje van hun eigen leven terug te krijgen, bekennen de aanwezige mantelzorgers en familieleden.

Bezig zijn

Ook Ineke Schippers, huisarts in Maartensdijk, die een bezoek aan de locatie brengt beaamt dit en is blij verrast door de locatie. “Het is heel belangrijk dat mensen hun waardigheid kunnen behouden. De huiselijke sfeer, alsook de diverse ruimtes zorgen ervoor dat mensen gedurende de dag mogelijkheden hebben voor gezamenlijke én individuele activiteiten. Ook de keuken, het zelf bereiden van de maaltijd en het gezamenlijk nuttigen is zo belangrijk om deze doelgroep binnen een gestructureerd dagritme te houden.”

“We kunnen en zullen dementerenden nooit over een kam scheren”, aldus Visscher. We praten hier over personen, individuen en qua zorgaandacht zijn er echt gradaties. We zien en horen dat cliënten hier tot meer in staat zijn dan thuis. “Thuis zit mijn partner op de bank, voor zich uit te staren of te slapen, maar bij jullie doet hij wat”, vertelt een van de aanwezigen. Dat klopt beaamt Visscher. Het is onze taak om met respect voor het individu iedereen zoveel mogelijk te betrekken bij onze activiteiten. Even naar het tuincentrum, blokje om, naar de kringloopwinkel, knutselen…elke dag brengt weer wat nieuws. Dat onze cliënten dit ook snel weer vergeten zijn of dit niet kunnen overbrengen naar het thuisfront beseffen we maar al te goed. Daarom houden we dagelijks schriftjes bij en plaatsen we regelmatig posts op facebook om een indruk te geven wat we overdag doen.“

Het gaat zo snel…is een veel gehoorde opmerking tijdens deze open dag. “Twee jaar terug gingen we nog met de caravan op vakantie maar dat is niet meer mogelijk.” Het is een van de schrijnende voorbeelden wat de impact van dementie is op het leven.

Wilt u meer informatie over wat Onvergetelijk Leven in uw situatie kan bieden. Neem dan contact op met Onvergetelijk Leven via telefoonnummer 0348 34 21 23.

“Desgewenst kunnen we altijd beginnen met een dag proefdraaien en naar aanleiding hiervan kunnen we concrete afspraken maken.”

 

20160402_114509_resized_120160402_114546_resized20160402_120558_resized20160402_115446_resized20160402_115313_resizedIMG_107620160402_115544_resized20160402_114620_resized