Mind Your Food – De ‘B’ van ‘Buijs’ ofwel asperges!

Foto: Sytske

BILTHOVEN – Ik  stuurde mijn auto het kronkelweggetje naar de familie Buijs op, die hun boerderij goed verstopt hebben in een bosrijke hoek van Bilthoven. Smachtend naar een kilootje vers gestoken lentegoud, stapte ik het kleine boerderijwinkeltje in. Een hele kast vol dozen eieren, die horen er helemaal bij, maar… geen asperges! Ze zag mijn beteuterde gezicht.

“Volgende week gaan we weer steken, hoor”, zei mevrouw  Buijs opgewekt. Door de kou blijft de groei een beetje achter. Tja, begrijpelijk… het is nou niet echt weer om je kop boven het maaiveld uit te steken. Maar deze asperges zijn het wachten waard! Ondertussen kun je vast oefenen met de asperges die al wel in de winkel liggen, en als het goed is, kun je deze dagen ook bij de familie Buijs je mandje vullen.

Asperges lenen zich voor tal van gerechten. Eén van mijn favorieten is aspergequiche. Ik maakte hem afgelopen zaterdag bij Ekoplaza in Bilthoven. En kreeg het mooiste compliment ooit: “Deze quiche hoort thuis in een restaurant”, zei een van de klanten, en prikte het laatste stukje aan haar vork.

Nou ja, dat is teveel eer hoor, maar lekker is hij zeker. Dat heb ik die dag veel gehoord. En aangezien je lekker moet delen…komt hier het recept!

Klassieke Aspergequiche

Wat heb je nodig?

  • 175 gr speltmeel
  • 100 gr koude roomboter + beetje extra
  • 4 el ijskoud water
  • Snufje zout
  • 500 gr witte asperges
  • 1 ons (plakjes) biologische ham (bijv. Yorkham)
  • 4 eieren
  • 1 ui
  • 250 ml slagroom
  • Ca. 50 gr geraspte Gruyère
  • Peper, zout, nootmuskaat

Keukengereedschap:

  • springvorm van 24-26 cm doorsnede
  • deegroller

Hoe maak je het?

  • Snijd in een kom meel, roomboter en water tot kruimelig deeg
  • Kneed dan een stevige bal en zet die afgedekt 30 min. in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Schil de asperges, snijd 1 cm van de onderkant en snij ze in stukjes van 1-1,5 cm
  • Kook 1,5 liter water met een beetje zout en een paar druppels citroen
  • Doe daar de asperges in en kook ze net beetgaar. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet. (Bewaar het kookvocht als basis voor aspergesoep.)
  • Vet de springvorm in met een beetje roomboter
  • Strooi wat meel op je aanrecht en rol het deeg uit tot een ronde lap, die groter is dan de vorm
  • Leg het deeg voorzichtig in de vorm en maak een kleine opstaande rand (snijd het deeg zo nodig bij)
  • Snij de ui en de ham in kleine stukjes. Fruit de ui in een beetje boter glazig, en voeg de ham toe. Fruit kort en zet het vuur uit.
  • Klop de eieren los met de slagroom en voeg de kaas, peper, zout en nootmuskaat toe
  • Voeg de aspergestukjes hierbij
  • Doe het mengsel in de vorm en zet deze 45 min. in de oven.
  • Zet de oven uit en laat de quiche nog 5 min. staan alvorens je hem uit de oven haalt.

De quiche is zowel warm als koud erg lekker!