Verbijstering bij inwoners Hollandsche Rading over plannen Goois Natuurreservaat: 85 ha bos moet gekapt.

Foto: M. de Bruin

Hollandsche Rading – Inwoners van Hollandsche Rading vragen zich massaal af waar het Goois Natuurreservaat (GNR) mee bezig is?! Eerste aanleiding voor deze bezorgdheid is het project verbinding Hoorneboeg; dit ontbossingsplan van het GNR betekent dat er aangrenzend aan Hollandsche Rading 85 hectare bos wordt gekapt om plaats te maken voor een heideplan. 85 hectare bos zou volgens het GNR gelijk staan aan ca. 80.000 bomen.

Uitvoeringsplan

Project verbinding Hoorneboeg is een uitvoeringsplan van een provinciaal beleid van de provincie Noord Holland. Hollandsche Rading valt echter, als kern van Gemeente De Bilt, onder de provincie Utrecht en is derhalve niet geïnformeerd dan wel betrokken bij de totstandkoming van de plannen, maar wordt door deze plannen wel direct geconfronteerd met de consequenties. De inwoners van dit kleine dorpje in het bos voelen zich overvallen door de plannen van het GNR en lijken massaal in opstand te komen.

Informatiebijeenkomst

De informatiebijeenkomst afgelopen dinsdag zorgde voor een ongekende opkomst van naar schatting ruim 200 bezorgde Hollandsche Radingers. Een van hen is Atwil Louwerse. Hij heeft zich in de afgelopen periode verdiept in de achtergronden en consequenties van dit plan. Zijn betoog tijdens de informatiebijeenkomst om de plannen te stoppen werd in grote meerderheid ondersteund door de aanwezige dorpsbewoners.

Onderzoeken

Louwerse is tijdens zijn onderzoek tot de conclusie gekomen dat het project verbinding Hoorneboeg niet integraal is onderzocht noch is doordacht. Er is bijvoorbeeld geen effectstudie (Milieu Effect Rapport) verricht naar de gevolgen voor de omgeving. Zou dit wel gebeurd zijn, dan zou dit de volgende consequenties in beeld hebben gebracht. Los van de kaalslag (in totaal 85 ha bomen) zal de bomenkap ook resulteren in meer dan 25 dB extra verkeerslawaai; 1.600.000 kg minder CO2 opname per jaar, geen enkele CO2 compensatie want het GNR onttrekt zich aan herplant; 700 miljoen liter zuivere zuurstof minder per jaar en 80 miljoen kg meer fijnstof in de lucht door de massale boomkap. “Het is bizar dat een natuurbeheerder in Nederland tot zo’n destructief plan besluit in een land wat op milieu gebied al tot de achterhoede van Europa behoord” zo stelt Louwerse.

Van Oevelen, woordvoerder van het GNR, beaamt desgevraagd dat het GNR niet plichtig is om dit soort effecten en gevolgen te onderzoeken. Onbegrijpelijk aldus Louwerse. Ook omdat er geen enkele compensatie zal plaatsvinden. En hoe kun je sowieso een goed besluit nemen als je de effecten van je besluit niet onderzoekt / kent?

Financiële situatie

Tevens maakt Louwerse  zich ernstig zorgen over de financiële situatie van het GNR. Van Oevelen ontkent echter bij navraag ten stelligste dat GNR armlastig zou zijn. Louwerse concludeert uit de jaarstukken en notulen dat het GNR wel noodlijdend is. De begroting van het GNR vertoont over de afgelopen en de komende jaren een structureel tekort van ca. 500.000 euro. “Daarnaast is het maar de vraag hoelang de 6 in GNR participerende Gemeenten, Provincie Noord-Holland en de Nationale Postcodeloterij nog bereid zijn GNR op de been te houden” aldus een verslag van het Bestuur van GNR. Aangezien de Provincie Noord Holland en de omliggende gemeenten zich contractueel verplicht hebben tot jaarlijkse aanvulling van alle financiële tekorten bij het GNR is de belastingdruk voor de bevolking al verder opgelopen. Verdere verhogingen lijken slechts een kwestie van tijd.

Nationale Postcode Loterij

Wat ook zeer vreemd is, is dat een goede doelen organisatie als de Nationale Postcode Loterij nu hoofdsponsor is van dit natuurvernietigingsproject met € 900.000,- per jaar! Bestuurslid Roest waarschuwde tijdens de Algemeen Bestuursvergadering d.d. 26 november 2015 verder voor een kwetsbaarheid omdat er geen projecten gestart kunnen worden vanwege een tekort aan menskracht, wat zorgt voor stagnatie, staat te lezen in de notulen. Projecten gefinancierd door giften van de Postcode Loterij moeten uitgevoerd worden, maar in het bestuur bestaat de zorg of na projectvoltooiing het beheer wel bekostigd kan worden vanuit de exploitatie.

Verzet

Tijdens de informatiebijeenkomst bleek dat de inwoners van Hollandsche Rading zich massaal afvragen waar het GNR mee bezig is en hoe serieus hun zorg en verweer wordt genomen. Is het niet al een gelopen zaak?
Louwerse strijdt tezamen met veel van zijn dorpsgenoten en de inwoners van Hilversum om diverse moverende redenen voor een besluit om het plan geen doorgang te laten vinden. Mede naar aanleiding van het verloop van de informatiesessie vragen veel inwoners zich af hoe deskundig en professioneel de stichting is.  Ook de kosten-baten analyse stemt niet tot euforie. In tegendeel. Het boslandschap wordt weliswaar vervangen door heide maar het onderhoud van heidelandschap is bijzonder kostenintensief. Heide zal niet automatisch opkomen na de boskap. Er zal heide ingezaaid of aangepland moeten gaan worden. Voor het onderhoud is tot op heden geen lange termijn financiering aanwezig. En het eerste heideplantje zal naar verwachting pas over 10 jaar bloeien.

Louwerse kan rekenen op veel steun van zijn dorpsbewoners alsmede van medestanders uit het Hilversumse. Ook voor hen komen de plannen niet alleen als een konijn uit de hoge hoed maar vragen ook zij zich af waar het GNR mee bezig is. Dat de plannen al in de uitvoeringsfase verkeren maakt het extra urgent om tegen de plannen te ageren.

Bezwaar

Bezwaarschriften kunnen t/m 20 mei ingediend worden. Op 23 juni a.s. vergadert het Algemeen Bestuur. Deze vergaderingen zijn openbaar. Iedereen heeft het recht om tijdens de openbare vergadering het woord te voeren. Verzoeken om van het spreekrecht gebruik te maken moeten voor het begin van de vergadering bij de voorzitter of secretaris worden ingediend. Voor meer info zie hier.

 

13178063_10206818309758840_7014649061680392023_n