Kadernota 2017 – 2020; Oog op de toekomst

Foto: Unknown

BlLTHOVEN – Het college van burgemeester en wethouders legde bij het aantreden in 2014 zijn ambities vast in het akkoord ‘Oog voor elkaar, oog voor de toekomst’. Nu, twee jaar verder, zijn belangrijke besluiten genomen om die ambities te realiseren. Met de kadernota 2017 – 2020 kijkt het college vooruit naar de toekomst en legt het de gewenste koers voor aan de gemeenteraad.

Financiën op orde

Het college is er in geslaagd om de financiële positie te versterken zonder dat daarvoor aanvullende bezuinigingen nodig zijn. Toch is voorzichtigheid nog wel nodig omdat de ontwikkeling van de economie nog onzeker is. Daarom stelt het college voor om een groot deel van het geld dat onderaan de streep over blijft, te reserveren om mogelijke risico’s op te kunnen vangen.

Op koers

Het college heeft de afgelopen twee jaar al veel bereikt. Zo is er een voortvarende start gemaakt met de ingrijpende veranderingen in het sociaal domein, liggen er concrete plannen voor zowel een nieuw zwembad als de renovatie van de Vierstee en is de duurzaamheidsagenda opgesteld. Er wordt hard gewerkt aan de aanleg van de onderdoorgang bij de Leijenseweg en het centrum van Bilthoven krijgt steeds meer vorm. Ook het Life Science profiel van de gemeente wordt sterker. Het college wil de profilering en regionale samenwerking op dit vlak de komende jaren intensiveren. Dat past binnen het streven om van de regio Utrecht Oost een internationale topregio te maken op het gebied van life sciences en health. Met onder andere het Utrecht Science Park Bilthoven (Anthonie van Leeuwenhoek terrein) en Berg en Bosch heeft de gemeente De Bilt een groot aandeel in deze ontwikkeling.

Klaar voor de toekomst

Naast bovengenoemde intensivering is er een aantal terreinen waarop bescheiden extra investeringen nodig zijn. De komende jaren komen er verschillende ontwikkelingen op de gemeente af die vragen om extra inzet op onder andere ICT en communicatie en participatie. De nieuwe Omgevingswet, die naar verwachting in 2018 in werking treed, vraagt om een integrale aanpak van de fysieke ruimte waarbij meer gebruik gemaakt wordt van de kracht van de samenleving en er hoge eisen worden gesteld aan de (digitale) dienstverlening van de gemeente. Het college stelt voor om voor 2017 en 2018 een bedrag te reserveren van 25.000 euro voor communicatie en participatie. Voor de implementatie van de Omgevingswet is naar verwachting een bedrag van 70.000 en respectievelijk 60.000 euro nodig in 2017 en 2018. Op het vlak van ICT volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Om goed voorbereid te zijn op de toekomst is het dan ook noodzakelijk om de bijdrage aan de Regionale ICT dienst te verhogen.

Kadernota

In de kadernota stelt het college de koers voor de komende jaren voor. De raad neemt een besluit over de kadernota, waarna het college langs de vastgestelde lijn de begroting uitwerkt. De kadernota wordt op donderdag 23 juni tijdens de raadsvergadering behandeld. U kunt de volledige kadernota inzien op www.raadsinformatiedebilt.nl bij de agenda van bovengenoemde vergadering.