Van Dijckschool sluit definitief deuren

Foto: Van Dijckschool

BILTHOVEN – Het was bijna een eeuw lang een begrip in Bilthoven: de Van Dijckschool aan de van Dijcklaan. Het monumentale pand werd in 1917 gebouwd en duizenden leerlingen doorliepen hier hun lagere schoolperiode.

Het schoolbestuur van WereldKidz, de stichting waar de Van Dijckschool onder valt, heeft echter besloten dat de deuren met ingang van het nieuwe schooljaar niet meer opengaan. Aanleiding is het vertrek van 175 leerlingen. Uit massale onvrede hebben ouders van 175 kinderen hun kroost aangemeld bij de Theresiaschool. Hiermee zakt de school door de ondergrens van 23 leerlingen.

De onvrede zou het gevolg zijn van problemen tussen leraren en het bestuur Wereldkidz. Kritische leraren die het oneens waren met het beleid van het bestuur, vonden geen gehoor bij de schoolleiding en werden overgeplaatst naar andere scholen. Ouders waren hier ontevreden over en vingen ook bot. Een groepje ouders heeft daarop actie ondernomen met de massale leegloop tot gevolg.

Dependance

Het is nog niet duidelijk waar de nieuwe leerlingen worden gehuisvest. Daar is de gemeente De Bilt verantwoordelijk voor. Aannemelijk is dat het gebouw van de Van Dijckschool, dat straks leegstaat en van de gemeente is, wordt gebruikt als dependance van de Theresiaschool. Een definitief besluit wordt binnenkort verwacht.

Hoogbegaafde leerlingen

Het is ook nog niet duidelijk wat er met de kleine twintig kinderen gebeurt die in de topklasse van de Van Dijckschool zitten, een klas voor hoogbegaafde leerlingen. Die kunnen niet terecht op de Theresiaschool, omdat deze school die mogelijkheid niet biedt.

Consequenties voor MLKingschool

De ouders van leerlingen op de Maarten Luther King school in Maartensdijk (tevens onderdeel van Stichting Delta) zijn inmiddels op de hoogte gesteld dat hun directeur Rob van Maanen op de Theresiaschool wordt aangesteld als interim directeur. Dit betekent voor de MLKingschool dat er op directieniveau wijzigingen worden doorgevoerd.

Arjan Dam zal als plaatsvervangend directeur worden aangesteld en vormt, samen met Corinne Bunschoten, de directie van de school. Rob van Maanen blijft betrokken bij de school en is eindverantwoordelijke. Per 1 augustus 2017 volgt er, na een reguliere benoemingsprocedure, een definitieve benoeming van een nieuwe directeur op de MLKingschool.

Ook leerkracht Janette de Moor zal met ingang van het nieuwe schooljaar de overstap maken naar de Theresiaschool.