Biltse brandweer pakt groots uit: open dag op 3 september

Foto: Biltse Brandweer

BILTHOVEN – De 100-jarige Biltse brandweer pakt op zaterdag 3 september nog één keer groots uit om haar eeuwfeest te vieren. Rond gemeentehuis Jagtlust aan de Soestdijkseweg wordt een open dag georganiseerd, waar het publiek kennis kan maken met alle facetten van het veelzijdige brandweerwerk. Het programma begint om 10 uur en eindigt om 4 uur ’s middags.

Brandweerlieden en hun materieel Op het veld vóór Jagtlust en de omliggende parkeerterreinen is volop actie. Al het materieel van de brandweerposten De Bilt en Bilthoven staat voor bezichtiging uitgestald. Brandweerlieden geven uitleg over de voertuigen, het materieel en hun werk. De jeugdbrandweer is actief op het gazon voor het gemeentehuis, waar jonge brandweerlieden in de dop hun spuitkunsten mogen beproeven. Ook is er een springkussen voor de prille jeugd.

Tijdens de open dag is te zien dat de Biltse brandweer niet op zichzelf staat, maar deel uitmaakt van het partnernetwerk van de Veiligheidsregio Utrecht en ook onderdeel is van Brandweer Nederland. Landelijke specialistische eenheden voor grootschalige technische hulpverlening en natuurbrandbestrijdingsvoertuigen zijn te zien en tevens staat een mobiel zendstation voor het digitale verbindingsnetwerk C2000 opgesteld. Zo toont hulpverlenend Nederland een paar staaltjes techniek en innovatie voor effectieve hulpverlening bij brand en andere noodsituaties. Ook partnerorganisaties als de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen en de politie geven acte de présence. Een echte blikvanger is de traumahelikopter ‘Lifeliner 1’ van het VU ziekenhuis uit Amsterdam, die paraat staat op het gazon voor Jagtlust en die vanaf deze locatie ook zal worden ingezet bij hulpvragen in het land.

Lego Incidenten City

Een bijzonder element tijdens de open dag is ‘Lego Incidenten City’. Delen van Nederland zijn nagebouwd in Lego en in deze Legowereld zijn spraakmakende incidenten van de afgelopen jaren nagebootst, inclusief de inzet van de hulpverleningsdiensten. Brandweerman Evert de Graaf uit Houten nam ooit het initiatief voor deze bijzondere vorm van educatie, om kinderen op een toegankelijke manier vertrouwd te maken met risico’s en gevaren in de samenleving en met de vele taken van de brandweer en andere hulpdiensten. Het is al jaren een groot succesnummer op open dagen en vakbeurzen.

Spectaculair demonstratieprogramma

De hele dag zijn er spectaculaire demonstraties te zien. Op het parkeerterrein voor het administratiekantoor worden de procedures en werkwijzen rond hulpverlening bij (verkeers)ongevallen getoond en ook zijn er demonstraties binnenbrandbestrijding in een zogenaamde ‘flashover container’ van de Veiligheidsregio Utrecht. Bij de demonstraties is er ook aandacht voor brandpreventie, onder andere met de altijd spectaculaire demonstratie ‘vlam in de pan’. Hoe te handelen en wat moet je vooral niet doen? Leerzaam voor iedereen die wel eens in de keuken staat. Belangstellenden kunnen verder demonstraties gebouwbrandbestrijding in het gemeentehuis tegemoet zien.

De 100-jarige Biltse brandweer vestigt met de open dag de aandacht op haar mooie maar soms moeilijke werk in het belang van de veiligheid van de inwoners van De Bilt. Op de informatiestand van de brandweer kunnen mensen terecht voor informatie en preventieadvies. Wie zelf heil ziet in een vrijwilligerscarrière bij de brandweer, kan hier meer te weten komen over de eisen en de mogelijkheden. En wie alles wil weten over de honderdjarige Biltse brandweergeschiedenis, kan ook op de stand terecht om een exemplaar van het jubileumboek te kopen.