Open dag Brandweer De Bilt trekt veel bekijks

Foto: ©Aneo Mario Koning fotokoning.nl

BILTHOVEN – Op zaterdag 3 september kleurde Bilthoven opnieuw ‘brandweerrood’. Rondom het gemeentehuis aan de Soestdijkseweg organiseerde de 100-jarige Biltse brandweervereniging een spectaculaire open dag. Het spektakel trok veel bezoekers, die zich vergaapten aan het uitgestalde materiaal en de demonstraties.

Binnenbrand

De weergoden waren het jubilerende korps opnieuw goed gezind. Net als tijdens de historische brandweeroptocht op 11 juni was het een warme en zonnige dag. Het was dan ook goed toeven op het grote veld voor Jagtlust en de omringende parkeerplaatsen. Daar gaven de Biltse en Bilthovense brandweerlieden een inkijkje in hun interessante werk. Bezoekers konden bij de vele stands en demonstraties ervaren hoe veelzijdig het werk van de brandweer is en dat het bestrijden van een binnenbrand meer is dan simpelweg zoveel mogelijk water op de vlammen spuiten. Bij de zogenaamde ‘flashovercontainer’ van de Veiligheidsregio Utrecht, een oefenunit waarin binnenbranden kunnen worden nagebootst, gaven blusploegen een demonstratie van hoe zij te werk gaan bij binnenbranden in gebouwen. Zo maakten de toeschouwers kennis met begrippen als ‘deurprocedure’ en ‘rookgaskoeling’. Oftewel: hoe kunnen brandweerlieden veilig een brandend gebouw betreden en hoe brengen zij met de juiste tactiek het vuur onder controle?

Woody

Ook spectaculair was de demonstratie ‘vlam in de pan’. De imposante steekvlam en intense hitte na het gooien van een kopje water in een pan brandend vet, was een confronterende waarschuwing aan de toeschouwers om dit vooral nooit te doen bij brand in de keuken. Op de naastgelegen demonstratiestand werd het openknippen van een auto na een verkeersongeval gedemonstreerd. Of: hoe maak je met hydraulisch knip- en spreidgereedschap in een ommezien van een willekeurige middenklasser een cabriolet? En nog een leuke publiekstrekker: ‘Woody’, een speciale trainingsunit waarmee brandweerlieden worden opgeleid in het hanteren van de motorkettingzaag. Kinderen mochten, voorzien van professionele veiligheidskleding, zelf een paar plakjes van een boomstam zagen. Ook bij de stand van de jeugdbrandweer kon de jeugd volop aan de slag. Deze keer werden geen borden omgespoten, maar mochten spuitgrage kinderen de stralen richten op een elektronische en dus milieuvriendelijke brandhaard in een oefencontainer.

Lego Incidentencity

Lange rijen waren er voor de autoladder, waar dapperen zonder hoogtevrees een ‘lift’ naar boven kregen, om De Bilt en Bilthoven eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Druk was het ook bij de tent van Lego Incidentencity, waar tal van grote incidenten in binnen- en buitenland in Lego waren nagebouwd. Een prijsvraag voor het publiek: zoek en herken alle incidenten. Professioneel Legobouwer Evert de Graaf had zelfs een actueel Bilts incident in het display verwerkt: het gaslek aan de Plutolaan negen dagen eerder. Ook het historisch materiaal van het jarige korps deed volop mee aan het programma. Brandweerlieden in de dop mochten in de weer met de twee oude handspuiten, die nog uitstekend bleken te functioneren. Het was hard pompen met de pompstangen, om water uit de slangen te krijgen, maar mooi om te ervaren hoe brandbestrijding in vroeger eeuwen in zijn werk ging.

Landskampioen

Voor de muzikale noot werd ook gezorgd. In de Mathildezaal van het gemeentehuis gaf de eveneens jubilerende Bilthovense Brandweerharmonie verspreid over de dag enkele concerten. Ook die werden druk bezocht. Het oude gebouw Jaglust tenslotte, was de hele dag het toneel voor een landelijke brandweerwedstrijd. Acht ploegen uit alle uithoeken van het land, bonden in deze finale de strijd met elkaar aan om het landskampioenschap. De ploegen kregen tijdens hun inzet in het ‘brandende’ gemeentehuis te maken met verrassingen waarvoor zij oplossingen moesten bedenken. Zoals inbrekers die in de kelder met een snijbrander een kluis aan het kraken waren en een huwelijksceremonie in de trouwzaal. Wat te doen? Verstoren we dat plechtige moment en evacueren we het bruidspaar en hun gasten, of niet? Als toetje mochten de deelnemende ploegen na het spelen van hun wedstrijd met het bruidspaar op de foto. De ploeg uit het Brabantse Oeffelt ging aan het eind van de dag met de bokaal naar huis.

Traumahelikopter

Samenvattend: de brandweer schotelde de bezoekers een leerzaam en interessant programma voor, in samenwerking met partners van andere hulpdiensten. Zoals de politie, die met een surveillancewagen, een ME-bus en een politiemotor aanwezig was. Een kleine teleurstelling was dat de aangekondigde traumahelikopter verstek moest laten gaan in verband met een daadwerkelijke inzet in het land. En dat gaat natuurlijk altijd voor.

Voor een complete fotoreportage van de dag klik hier

 

brandweer opendag bilthoven brandweer opendag bilthoven