Leerlingen van De Werkplaats worden dagje europarlementariër.

Foto: BHVN

BILTHOVEN – 24 leerlingen uit VWO 4, Havo 4 en VMBO 4 van de Werkplaats in Bilthoven reisden vandaag in een luxe bus af naar Straatsburg. In het kader van het Euroscola project vertegenwoordigen zij donderdag 13 oktober Nederland in het Europees Parlement.

Euroscola is een project van het Europees Parlement waarbij scholen uit de diverse EU-lidstaten elkaar ontmoeten in Straatsburg voor een eendaagse en meertalige simulatie van een plenaire zitting van het Europees Parlement. Eén dag lang kruipen de leerlingen in de huid van een Europarlementslid.

In het wereldberoemde “Louis Weiss”-gebouw gaan de Europese scholieren met elkaar debatteren, onderhandelen en stemmen, terwijl ze compromissen proberen te bereiken en resoluties aannemen over echte Europese kwesties. De onderwerpen zijn op school reeds voorbereid. De leerlingen kunnen hun leeftijdsgenoten (en Europarlementariërs) in het Engels of Frans overtuigen van hun mening. Dit gebeurt eerst in kleine internationale werkgroepen. Na deze brainstormsessies zal er verslag worden gedaan in de plenaire zaal met de voltallige vergadering van de Europese delegaties.

We zijn supertrots dat we Nederland mogen vertegenwoordigen”, aldus teamleidster Adriana de Graaf. “Een unieke ervaring ook voor de leerlingen; niet veel jongeren hebben het geluk om daar aanwezig te mogen en kunnen zijn”. Het gaat niet alleen om de fun, beaamt ze. “Voorafgaand aan de reis hebben ze zich goed moeten voorbereiden en in Straatsburg moeten ze een lange dag intensief aan de slag. De onderwerpen die aan bod komen zijn de afgelopen weken zorgvuldig door hen voorbereid. Ze zijn hierin begeleid door 2 van onze medewerkers die ook meereizen naar Straatsburg.

Het bezoek aan het Europees Parlement is een unieke ervaring om dicht bij de bron, in een dynamische en meertalige omgeving, te kunnen ondervinden hoe de besluitvorming in de Europese Unie tot stand komt. Jongeren kunnen spreken met leeftijdgenoten van verschillende nationaliteiten en allerlei visies en meningen horen. Ze leren veel over Europa en Europa komt dichter bij hen. Aan het eind van de dag ontvangen de deelnemers een officieel Euroscola-certificaat dat zondemeer goed is voor op hun CV!

http://www.europarl.europa.eu/euroscola/view/nl/home.html

20161012_093500_resized_1 20161012_093009_resized_1

Bewaren

Bewaren