Extra tijdelijke sociale huurwoningen in De Bilt

Foto: Unknown

 DE BILT  – Om de druk op de woningmarkt te verlichten gaat de gemeente De Bilt samen met Woonstichting SSW volgend jaar 50 tijdelijke sociale huurwoningen realiseren voor een mix van woningzoekenden: starters, statushouders en spoedzoekers.

De druk op de sociale woningmarkt in de regio Utrecht is hoog. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in de gemeente De Bilt voor regulier woningzoekenden is ruim 9 jaar. Daarnaast heeft de gemeente De Bilt een taakstelling om statushouders te huisvesten.

Huisvesten statushouders

Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Zij hebben de asielprocedure doorlopen en mogen na verblijf in een asielzoekerscentrum (AZC) in Nederland blijven. De gemeente De Bilt heeft -net als iedere gemeente in Nederland- de taakstelling om deze mensen te voorzien van een woning. Het Rijk legt gemeenten hiervoor halfjaarlijks een taakstelling op.

50 extra tijdelijke sociale huurwoningen

De 50 tijdelijke sociale huurwoningen zijn geschikt voor 1 à 2 persoonshuishoudens en zijn gelijkvloers. De woningen hebben eigen voorzieningen zoals een keuken en badkamer en komen voor huurtoeslag in aanmerking.

Mix van woningzoekenden

De woningen worden gebouwd voor een mix van woningzoekenden: starters, statushouders en spoedzoekers. Met de bouw van de tijdelijke woningen wordt uitvoering gegeven aan het besluit van de gemeenteraad om tijdelijke huisvesting voor statushouders te realiseren. De tijdelijke woningen bieden ook mogelijkheden aan starters en spoedzoekers. Een starter is iemand die voor het eerst zelfstandig een sociale huurwoning gaat huren en niet ouder is dan 27 jaar. Spoedzoekers zijn woningzoekenden die door omstandigheden met spoed een betaalbare huurwoning nodig hebben, bijvoorbeeld door een echtscheiding.

Toewijzing

Per locatie is maximaal de helft van de tijdelijke woningen bestemd voor statushouders.

SSW doet de toewijzing van woningen aan starters waarbij voorrang gegeven wordt aan woningzoekenden uit de gemeente De Bilt. SSW maakt een afweging voor de toewijzing aan spoedzoekers. De nieuwe huurders behouden hun wachttijd bij Woningnet.

Participatie met omwonenden

De gemeente organiseert samen met SSW in december inloopavonden waarop omwonenden van de locaties toelichting op de plannen krijgen en vragen kunnen stellen. In januari worden werksessies georganiseerd met omwonenden over de invulling van de locaties. De woningen worden naar verwachting halverwege 2017 opgeleverd.

Locaties

De tijdelijke woningen komen op 7 verschillende locaties in de gemeente en blijven maximaal 10 jaar staan. De woningen komen op gemeentelijke grond te staan. Er is gekozen voor gemeentelijke grond om de tijdelijke woningen betaalbaar te houden en snel te kunnen gebruiken. Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om eind dit jaar de locaties vast te stellen. Het gaat om de volgende 7 locaties:

 

Charles Weddepohllaan, Hollandsche Rading 2 woningen
Berlagelaan, Bilthoven 12 woningen
Zonneplein, Bilthoven 8 woningen
Voormalige bibliotheek aan de

Alfred Nobellaan, De Bilt

12 woningen
Burgemeester Fabius, Bilthoven 6 woningen
Biltsche Meertje, Bilthoven 6 woningen
Sint Laurensweg, De Bilt 4 woningen
TOTAAL gemeente De Bilt 50 woningen

 

Andere maatregelen

Het bouwen van de tijdelijke woningen is één van de maatregelen die de gemeente De Bilt neemt om te zorgen voor extra woningen. Er wordt naast het bouwen van permanente woningen ook gekeken naar ombouwen van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen.