Afvalkalender 2017 en nieuwe regels Milieustraat

Foto: Gemeente De Bilt

DE BILT – De Afvalkalender voor 2017 ligt weer klaar op de bekende locaties en kunt u ook vinden op de website van de gemeente. Vanaf 1 januari scherpt de Milieustraat de regels aan voor het aanleveren van bouw- en sloopafval. En in het nieuwe jaar begint de gemeente ook met de betere inzameling van gescheiden afval.

Afvalkalender 2017

De afvalkalender voor het komende jaar vindt u op www.debilt.nl/afval. U kunt ook een papieren exemplaar afhalen bij: de receptie van het gemeentehuis, de bibliotheek en de Schutsmantel in Bilthoven, bij de Milieustraat en Servicecentrum MENS De Bilt in De Bilt, bij de Vierstee en Dijckstate in Maartensdijk, bij de Groene Daan en Firma Van der Neut in Groenekan, bij Perron Peet en het Dorpshuis in Hollandsche Rading en in het dorpshuis in Westbroek.

Nieuwe regels aanleveren bouw- en sloopafval

Met ingang van 1 januari 2017 kunt u alleen nog zorgvuldig gescheiden hout, schoon puin, dakbedekking en kunststoffen bij de Milieustraat aanleveren. Ongescheiden bouw- en sloopafval wordt geweigerd; dat kunt u afvoeren door zelf een container te huren of het weg te brengen naar een particuliere verwerker.

Nieuw is ook dat u matrassen en piepschuim gescheiden kunt inleveren. Voor sommige soorten afval geldt een maximum hoeveelheid.

De Milieustraat aan Weltevreden 22 in De Bilt is geopend op maandag van 13.00 tot 16.00 uur en dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. De Milieustraat is uitsluitend toegankelijk voor inwoners van de gemeente De Bilt op vertoon van een milieupas en een geldig legitimatiebewijs. U kunt hier uw grof afval aanbieden, behalve bedrijfsafval en ongescheiden bouw- en sloopafval.

Plastic, metaal en drankenkartons (PMD)

De gemeente haalt het PMD-afval tweewekelijks op: in de oneven weken op de maandag. U gebruikt hiervoor de speciale PMD-zakken. Deze kunt u gratis verkrijgen bij supermarkten. Woont u in een flat of appartement dan kunt u de plastic zakken kwijt in de PMD-containers.

Onder PMD vallen verpakkingen zoals plastic zakjes, bakjes, flacons, tubes, folies, blikjes, metalen deksels, aluminium, stalen flessen en drankpakken voor zuivel, frisdrank, soep en pastasauzen. Dit gooit u niet in de PMD-zak of –container: chipszakken, plastic speelgoed, emmers of andere gebruiksvoorwerpen, piepschuim, verpakkingen met chemische resten, verpakkingen met inhoud en landbouwplastic. Voorkom verspreiding van vuil op straat door de zakken goed dicht te binden.

Op weg naar 100 kilo restafval

In de tweede helft van 2017 vervangt de gemeente stapsgewijs de bovengrondse containers door ondergrondse. Ook wordt de PMD-zak vervangen door een PMD-bak. Inwoners worden hierover apart geïnformeerd. Een betere afvalscheiding zorgt ervoor dat we met elkaar de jaarlijkse hoeveelheid restafval in het jaar 2020 terugbrengen van 200 naar 100 kilo per persoon.