GroenLinks wil actie tegen inperking dienstregeling lijn 78

Foto: Unknown

DE BILT – De fractie van GroenLinks vraagt het College van BenW stelling te nemen tegen het voornemen van de provincie Utrecht om de bus van lijn 78 niet langer te laten rijden in de avonduren en op zondag. Raadslid Henk Zandvliet spreekt van een onaanvaardbare beperking van de gebruiksmogelijkheden van het openbaar vervoer in de wijken De Leijen en Centrum 2, zeker ook gelet op de aanwezigheid van meerdere verzorgingshuizen. Tot 7 maart kan gereageerd worden op het Vervoerplan 2017-2 en Zandvliet wil dat BenW hiervan gebruik maken om er bij het provinciebestuur op aan te dringen dat de voorgestelde maatregel niet doorgaat en de bestaande dienstregeling van lijn 78 gehandhaafd blijft.

Sinds november 2015 rijdt lijn 77 vanwege de aanleg van de spoortunnel Leijenseweg niet langer door de wijk De Leijen. Ter compensatie is de dienstregeling van lijn 78 uitgebreid naar de avonden en de zondag. Uit het Vervoerplan 2017-2 van de provincie Utrecht blijkt dat men deze uitbreiding per 1 juli a.s. ongedaan wil maken, echter zonder dat lijn 77 opnieuw door De Leijen gaat rijden. Als argument wordt genoemd het beperkt aantal reizigers en het alternatief van een opstap bij de halte Poolsterlaan. Voor een groot deel van de wijk, bijvoorbeeld voor bewoners en bezoekers van de Bremhorst en Huize Het Oosten is dit echter beslist geen alternatief. Ook voor woon- en zorgcentrum De Koperwiek in de wijk Centrum 2 ontbreekt een serieus alternatief. En ook al gaat het om een klein aantal reizigers, toch dient volgens GroenLinks ook voor hen een vorm van openbaar vervoer in de nabijheid beschikbaar te zijn.

Ook burgers kunnen op de plannen van de provincie reageren. Een van de bewoners van De Leijen, Herman Kramer, is daarom een petitie gestart op www.petities24.com. Binnen enkele dagen kreeg hij al vele tientallen reacties en GroenLinks roept iedereen op via deze petitie tegen het plan van de provincie te protesteren.