BLOG: Hoe verbeter je je studiegewoonten?

Foto: Maltha Studiecoaching

BILTHOVEN – Het schooljaar is alweer halverwege. Misschien gaat het goed, misschien heb je toch enkele onvoldoendes te pakken. Vrees niet! Door eens kritisch naar je studiegewoonten te kijken, kunnen er onvoldoendes worden voorkomen. Hierbij 5 studietips.

Studiegewoonte tip 1: begin op tijd

Aan het begin van het schooljaar krijgen de meeste leerlingen studiewijzers uitgedeeld. Hierin staat het gehele schooljaar schematisch weergegeven. Ondanks dat niet elke leraar zich hier heel precies aan houdt, zullen de weken en de opgegeven stof van de toetsen niet afwijken.
Aan het begin van het schooljaar weet je dus al waar je aan toe bent!

Door op tijd te beginnen oefen je niet alleen de stof met regelmaat waardoor deze beter blijft hangen, ook voorkom je stress. Je hebt vast wel eens de avond voor een toets gedacht, ‘was ik maar eerder begonnen’! Door op tijd te beginnen ontdek je ook eerder punten die je moeilijk vindt. Er is dan nog ruim de tijd om de punten met je docent te bespreken en vragen te stellen. Wie op tijd begint, zal met veel meer zekerheid de toets instappen.

Studiegewoonte tip 2: kies je werkplek met aandacht

Als je thuiskomt van school, is je schooldag nog niet voorbij. Er moet nog huiswerk gemaakt worden. Soms zal dit zonder moeite gaan, maar soms zul je er ook als een berg tegenop zien. Je hebt immers al de hele dag op school gezeten! Is het dan niet gezelliger een potje met je broer te gaan gamen? Of met je moeder een kop thee te drinken? Dit leidt je immers af van het huiswerk dat je moet maken. Afleiding kan door van alles. Muziek die opstaat, mensen in de buurt, een rommelige slaapkamer. Kies een plek met zo min mogelijk afleiding. Hierdoor zul je met meer aandacht en meer concentratie je huiswerk kunnen maken en zal dit hierdoor ook sneller gaan. Een potje gamen met je broer of een kop thee met je moeder zal hierdoor ook tot de mogelijkheden behoren.

Studiegewoonte tip 3: wees fit!

‘Wees fit? Hoe kan dat nou na een lange schooldag?’, denk je wellicht. Een logische gedachte. Echter zal dat huiswerk alsnog gemaakt moeten worden en zul je nog altijd fitter zijn aan het begin van de middag dan aan het eind. Rust in ieder geval kort op het moment dat je thuiskomt. Hierdoor ontspan je even en kun je je opladen voor je huiswerk. Let op, rust niet te lang! Anders word je duf en zal je tegenzin ontwikkelen. Daarnaast is het verstandig elke schooldag op tijd te gaan slapen. Hierdoor rusten zowel je hersenen als je lichaam goed uit, waardoor je concentratie en aandacht beter zullen zijn.

Studiegewoonte tip 4: leer op verschillende manieren

Meerdere vakken gebruiken boeken met flinke lappen tekst. Denk aan geschiedenis, biologie en aardrijkskunde. Het is goed dit alles door te lezen, maar hoe zorg je ervoor dat alles ook blijft hangen in je hoofd? Leer op verschillende manieren. Zo kun je een samenvatting schrijven. Hierdoor heb je niet alleen de belangrijkste punten op papier, maar door te schrijven worden je hersenen op een andere manier gestimuleerd om stof op te nemen en dat helpt. Spreek die Franse woordjes ook eens hardop uit in plaats van alleen te oefenen met schrijven en wees de docent voor door per alinea al eens zelf een overhoorvraag te bedenken. Wellicht verschijnt die vraag wel op de toets en weet jij direct het antwoord.

Studiegewoonte tip 5: kijk toetsen in

Mochten deze studiegewoontes voor die ene moeilijke toets toch niet hebben gewerkt en heb je een onvoldoende behaald, vraag dan altijd aan de docent of je je gemaakte toets in mag zien. Er is geen groter leermoment dan dat. Door in te zien waarmee je de mist in bent gegaan, kun je dit de volgende keer anders aanpakken. Wellicht blijkt dat je te kort bent geweest in je antwoorden of was je te laat begonnen en wist je helemaal niet veel antwoorden. Deze leermomenten kun je altijd weer aanpassen in je studiegewoonten zodat het niet nog eens gebeurt. Kijk je de toetsen niet in, dan maak je wellicht de volgende weer eenzelfde fout. Mocht je niet begrijpen waarom je geen punten hebt gekregen voor een vraag, vraag dan altijd de docent om mee te kijken.

Deze studiegewoonten kunnen bijdragen dit schooljaar tot een succes te maken. Vergeet niet dat iedereen zijn eigen manier heeft van leren. Je kunt dus ook eens vragen hoe een ander het doet. Heb jij eigenlijk zelf wel eens naar je studiegewoonten gekeken?

Maltha studiecoaching kan je hier ook bij helpen. Dit doen wij al ruim 36 jaar! Dus neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Over Maltha Studiecoaching:  Maltha studiecoaching opende haar deuren in 1982 en heeft de oudste en meest gerenommeerde instituten van Nederland. Maltha Studiecoaching beschikt over de meeste deskundigheid, ervaring en is officieel erkend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook mogen zij zich sinds 2013 educatieve partner van Microsoft noemen. Bij Maltha studiecoaching is dagelijks een gemotiveerd en gespecialiseerd team actief: studiebegeleiders, pedagogen, psychologen, docenten en bijlesdocenten.

 

Bewaren

Bewaren