Gemeente moet nieuw besluit nemen over monumentenstatus Julianacomplex

Foto: Onbekend

DE BILT – In 2016 heeft de gemeente De Bilt de bezwaren van de VvE Julianaflat II tegen het afwijzen van het Julianacomplex als monument, ongegrond verklaard. Hiertegen heeft de VvE beroep ingediend. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat het college een nieuw besluit moet nemen.

Al in 2009 is in verschillende plannen opgenomen dat op de plek van Bilthoven Centraal (het kopgebouw van het Julianacomplex aan de Julianalaan 1) een poortgebouw is voorzien. Dit maakt onderdeel uit van de gehele aanpak om het centrum op te waarderen naar een mooi centrum dat past bij het dorpse karakter van Bilthoven met een passend voorzieningenaanbod. Het college heeft bij haar besluitvorming over de monumentenstatus, een brede belangenafweging gemaakt waarbij de monumentale waarde van het Julianacomplex niet doorslaggevend is geweest.

De rechtbank vindt dat de herontwikkeling van deze locatie nog onvoldoende concreet is om de financiƫle belangen in het centrum zwaarder te laten wegen dan de monumentale waarde van het complex. Het college gaat, naar aanleiding van de uitspraak, een nieuw besluit nemen.