Licht uit tijdens Nacht van de Nacht

Foto: Nacht van de Nacht

BILTHOVEN – Gemeente De Bilt doet dit jaar weer mee aan de Nacht van de Nacht door de lichten op het gemeentehuis Jagtlust op zaterdagavond 28 oktober te doven. Als deelnemer staat de gemeente rondom de wisseling van zomertijd naar wintertijd even stil bij de gevolgen van verlichting. De gemeente roept inwoners en bedrijven op om hetzelfde te doen en zo
te ontdekken hoe mooi de nacht is.

Anne Brommersma, wethouder duurzaamheid: “Het is goed om hieraan mee te doen. Zo besparen we samen energie en verminderen we CO2-uitstoot. Maar ook gaan we hier onnodige lichtvervuiling tegen. Denk bijvoorbeeld aan verlichting van sportvelden, wegen en kantoren die de hele nacht zonder reden branden.”

Niet alleen mensen ondervinden gevolgen van lichthinder. De meeste diersoorten in Nederland zijn ‘s nachts actief en worden door het licht verstoord. Een ander gevolg van elektrische verlichting is dat er meestal fossiele brandstoffen voor worden opgestookt. Dit betekent een aanslag op het milieu door ongewenste uitstoot van kooldioxide in de atmosfeer. Tijdens de Nacht van de Nacht staan velen stil bij deze gevolgen maar wordt ook de schoonheid van een donkere nacht benadrukt. De Nacht van de Nacht wordt landelijk georganiseerd. Kijk op www.nachtvandenacht.nl voor meer informatie.