Gemeente start procedure tot aanwijzing Julianacomplex als gemeentelijk monument

Foto: Gemeente de Bilt

DE BILT – In 2016 heeft de gemeente De Bilt de bezwaren van de VvE Julianaflat II tegen het afwijzen van het Julianacomplex als monument, ongegrond verklaard. Hiertegen heeft de VvE beroep ingediend. De rechtbank heeft geoordeeld dat het college een nieuw besluit moet nemen. Het college heeft besloten om de procedure tot aanwijzing van het complex als gemeentelijk monument alsnog in gang te zetten.

Al in 2009 is in verschillende plannen opgenomen dat op de plek van Bilthoven Centraal (het kopgebouw van het Julianacomplex aan de Julianalaan 1) een poortgebouw is voorzien. Dit maakt onderdeel uit van de gehele aanpak om het centrum op te waarderen naar een mooi centrum dat past bij het dorpse karakter van Bilthoven met een passend voorzieningenaanbod. Het college heeft bij haar eerdere besluitvorming over de monumentenstatus een brede belangenafweging gemaakt waarbij de monumentale waarde van het Julianacomplex niet doorslaggevend is geweest.

De rechtbank vindt dat de herontwikkeling van deze locatie nog onvoldoende concreet is om de stedenbouwkundige en financiƫle belangen in het centrum zwaarder te laten wegen dan de monumentale waarde van het complex. Op grond van deze uitspraak heeft het college besloten om de procedure tot aanwijzing van het complex als gemeentelijk monument alsnog te starten. De monumentencommissie wordt gevraagd om advies te geven over de opgestelde beschrijving van de monumentale waarde.

De voorgenomen herontwikkeling op de kop van het Julianacomplex is hiermee niet van de baan. Het starten van de procedure tot aanwijzing van het complex als gemeentelijk monument betekent niet dat ingrijpende wijzigingen of zelfs sloop op een later moment geen doorgang kunnen vinden. Als de gemeente uiteindelijk toch kiest voor herontwikkeling op deze locatie op basis van concreter uitgewerkte plannen, dan zal bij de procedure voor een omgevingsvergunning opnieuw een belangenafweging gemaakt worden.

Nadat de Monumentencommissie advies heeft gegeven op de beschrijving van de monumentale waarde zal het college een volgend besluit nemen omtrent de aanwijzing. De aanvrager en andere rechthebbenden worden dan in de gelegenheid gesteld hun zienswijze kenbaar te maken. Daarna zal het college een definitief besluit nemen.