Gratis tekenverwijderpas

Foto: Utrechts Landschap

BILTHOVEN – Utrechts Landschap verspreidt een speciale tekenpas waarmee teken gemakkelijk te verwijderen zijn.De tekenpas is gratis op te vragen op de website van de natuurbeschermer: www.utrechtslandschap.nl/tekenpas.

‘We vinden het belangrijk dat iedereen veilig van de natuur kangenieten,’ zegt boswachter Rob Vee nbrink.In de lente komt de natuur weer tot leven, we zien het overal om ons heen. Helaas worden de tekenook weer actief in dit jaargetijde. Juist op het moment dat we meer de natuur in trekken, lopen we een verhoogde kans op een tekenbeet. Daarom is Utrechts Landschap in samenwerking met RIVM een voorlichtingsactie begonnen, in aanloop naar de Week van de Teek, die plaats vindt van 16 tot 22 april.

Voorlichting over teken blijft belangrijk, benadrukt boswachter Rob Veenbrink, want er zijn nog veel misverstanden over de teek. ‘Bijvoorbeeld dat alleen groenwerkers of andere mensen die veel in de natuur verblijven kans maken op een tekenbeet. Dat is niet zo. Ze komen ook niet alleen in bossen voor maar in allerlei soorten groen, tot in het kleinste tuintje.’

Risico’s

Nog een misverstand: teken vallen niet uit bomen. ‘Dat hoor ik mensen wel eens beweren,’ vervolgt de boswachter, ‘maar het is heel anders: teken zitten op het uiteinde van grassprieten of takken te wachten op een gastheer: een mens of dier van wie ze het bloed opzuigen. Zodra er iemand langskomt, stappen ze simpelweg over en zoeken dan een plekje op waar ze zich kunnen vastbijten.’ Dat het een tekenbeet risico’s met zich mee brengt, bijvoorbeeld op besmetting met de ziekte van Lime, weten de meeste mensen wel, weet Veenbrink. ‘Maar het is ook belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dan is de kans op besmetting het kleinst.’

Gratis verwijderpas

Teken kunnen verwijderd worden met een pincet of een speciale tekentang. Dat heeft lang niet iedereen altijd bij zich, daarom stelt Utrechts Landschap een paar duizend gratis
tekenverwijderpassen beschikbaar. Met deze pas kunnen teken handig losgemaakt worden, ook als ze zich diep hebben vastgebeten in de huid. De pas is zo groot als een creditcard, zodat deze in elke portemonnee of broekzak past. De pas is aan te vragen op www.utrechtslandschap.nl/tekenpas (op =op). Meer informatie over teken, tekenbeten en risico’s op besmetting is te vinden op www.utrechtslandschap.nl/teken.