Online Museum De Bilt

Dit gebeurde onder grote belangstelling van inwoners, scholieren, vertegenwoordigers van lokale en regionale culturele instellingen en politici.

Toegang tot gemeentelijke cultuur en historie

Online Museum De Bilt brengt het cultureel erfgoed van de gemeente bij elkaar op één website, met beelden en archiefstukken van lokale en bovenlokale betekenis. Het museum biedt zo een gevarieerd overzicht van de cultuur en geschiedenis van de gemeente De Bilt en zijn zes kernen, van prehistorie tot heden. Voor jong en oud, voor scholen, verenigingen, particulieren en bedrijfsleven: voor iedereen die geïnteresseerd is in het cultureel erfgoed van de gemeente De Bilt. Volgens voorzitter van Stichting Digitaal Museum De Bilt Alexander Tchernoff zit de kracht van het museum in de toegankelijkheid en bewegelijkheid: “Het is nooit af”.

Educatie

“We hebben de jonge mensen – jou! – nodig!”, aldus Anne Doedens, historicus en initiatiefnemer tot het Online Museum. Naast het toegang bieden tot de cultuur en historie van de gemeente De Bilt willen de initiatiefnemers met de website namelijk ook jongeren bij het erfgoed betrekken. Het Online Museum biedt diverse opdrachten en werkvormen voor het onderwijs om leerlingen te laten ontdekken, ervaren en leren. Bijvoorbeeld door leerlingen aan de hand van de collectie een wandelroute door de eigen dorpskern te laten uitstippelen en deze met klasgenoten echt te lopen. 

Partners

Online Museum De Bilt is mede tot stand gekomen dankzij een groot aantal partners, te weten: het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen te Breukelen, Stichting Kunst en Cultuur De Bilt, de Historische Vereniging Maartensdijk, de Biltse Historische Kring d’Oude School, Bibliotheek Idea Bilthoven en het Comité Open Monumentendag. Er is overlegd met Universiteitsbibliotheek Utrecht (afdeling Bijzonder Collecties), het Utrechts Archief en Landschap Erfgoed Utrecht. Financiële steun kwam van de gemeente De Bilt, de Rabobank, het van Ewijckfonds en de Rotary De Bilt-Bilthoven.

Bron: Gemeente de Bilt