Opening expositie Truus Werner en Marie-José Wessels op zondag 18 november

Deze expositie vindt plaats in de traverse van het gemeentehuis van De Bilt en wordt geopend door Jan van Hooff, emeritus hoogleraar Gedragsbiologie aan de Universiteit van Utrecht met een toelichting op hun werk. Deze expositie is tot 16 januari tijdens kantooruren te bezichtigen.

Truus Werners

Het werk van Truus Werners kan niet in een bepaalde categorie ondergebracht worden. Haar werk is heel divers. Daarmee doelt zij op zowel de onderwerpen als de schilder- of tekentechniek of de wijze van uitbeelding. Het kan figuratief, gestileerd of abstract zijn. Het ene gegeven leent zich nu eenmaal beter voor het figuratieve en het andere voor het abstracte. Het ene onderwerp is meer geschikt om te schilderen en het andere om te tekenen. Model tekenen doet zij met conté krijt,  portretten in aquarel en kerkinterieurs in acrylverf. “Dat ik graag kerkinterieurs schilder komt omdat ik daarin zoveel beeldende elementen kwijt kan. Grote vormen tegenover kleine vormen, het abstracte tegenover het figuratieve, licht tegenover donker, horizontaal tegenover verticaal.

Marie-José Wessels

” Kracht en leven, die associaties roepen de beelden van Marie-José Wessels op. Mens en dier, neergezet in plastische, volle, vaak gesloten vormen. We zouden haar beelden ook ‘aards’ of ‘basaal’ kunnen noemen. Haar werk is figuratief en ondubbelzinnig. De beelden zijn wat we zien: een robuuste vrouw, een alerte otter, scharrelende kippen. Sfeer en spanning zijn de uiteindelijke inspiratiebron voor ieder beeld. Die sfeer is voor Marie-José het uitgangspunt, de oervorm. Want elk beeld begint met de sfeer die het onderwerp bij haar oproept. Vanuit dat gevoel en die spanning zoekt zij naar het moment, de beweging die zij uiteindelijk wil vastleggen in steen, was of klei.

In het Hogelandse Park aan de Biltstraat bij De Berekuil in Utrecht staat van haar het beeld Polar Bear Monument. Het beeld is ter herinnering aan 7 mei 1945 toen Utrecht werd bevrijd door het Engelse 49ste Regiment Verkenningstroepen Polar Bears.

 

 

Bron: Gemeente de Bilt