Opening expositie Co van Gasteren en Mieke de Groot op zondag 20 januari

Deze expositie vindt plaats in de traverse van het gemeentehuis van De Bilt (Soestdijkseweg Zuid 173 in Bilthoven) en wordt geopend door Frank Bloem, beeldend kunstenaar, geurspecialist, radiomaker en schrijver. Deze expositie is tot 19 maart tijdens kantooruren te bezichtigen.

Co van Gasteren

Co van Gasteren houdt van het spelen met beeld, vorm en inhoud. De aanleiding kan van alles zijn: toevallige foto’s van het internet, kranten en tijdschriften, maar ook voorbeelden uit de kunst, films, muziek, boeken en verhalen. Door combineren en associëren of het toevoegen van abstracties ontstaan er beelden met een nieuwe betekenis. “Het mooiste is wanneer je jezelf kunt verrassen. Schilderen en tekenen is vaak een heel gezoek. Maar dan ineens gebeurt er iets.
Je veegt iets weg of kras je een boze lijn, uit pure frustratie, waardoor het beeld kantelt en er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Soms bouw je iets langzaam op zonder dat er werkelijk iets goeds ontstaat. Pas na eindeloze variaties op de vervolgstappen krijg je dan een ingeving, waardoor het hele ding ineens spanning krijgt. In mijn tekeningen verken ik de mogelijkheden. In mijn schilderijen moet alles kloppen.”

Mieke de Groot

Het werk van Mieke de Groot gaat over vorm, herhaling en over hoe het beeld op de grond rust of juist lijkt los te komen van de grond. Dat loskomen, het ogenschijnlijk bewegen van het beeld, is wat haar de laatste jaren het meest heeft beziggehouden. “In de nieuwe beelden ga ik de juist hoogte in. Van horizontale naar verticale beelden. Stevig op de grond geplant, maar golvend de hoogte in. Binnen dit kader passen de tulpenvazen, die ik dit jaar heb gemaakt.”

Bron: Gemeente de Bilt