NS gaat meer treinstations verbouwen

De NS gaat nog eens tweehonderd van de in totaal 396 treinstations upgraden. Het spoorbedrijf reserveert hiervoor de komende 5 jaar 65 miljoen euro.

President-directeur Roger van Boxtel presenteert deze plannen donderdag op het vernieuwde Station Bilthoven tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers: ,,De trein heeft de wind mee. We willen in Nederland betrouwbaar, comfortabel en op een schone manier reizen. De stations zijn voor een groot deel bepalend voor de ervaring van onze reizigers. Na de succesvolle verbouwingen van de grote stations als Rotterdam Centraal, Breda, Arnhem Centraal en Utrecht Centraal, willen we nu andere stations aangenamer maken. Belangrijk, want een derde van de treinreizigers reist juist via een kleiner station.”

Een van de aanpassingen in de verbouwde stations wordt de zogenoemde Stationshuiskamer die de Kiosk vervangt. Reizigers kunnen hier rustig zitten met voorzieningen als wifi, actuele reisinformatie en de mogelijkheid om iets te eten of drinken. In 2021 wil NS in totaal 35 van deze huiskamers hebben. Op andere stations waar nog geen voorzieningen zijn, bekijkt het spoorbedrijf de mogelijkheden om een Kiosk te openen of om samen met lokale ondernemers een comfortabele wachtruimte met koffie te maken. Ook wil de NS samen met ProRail op 92 kleine stations de toiletten vernieuwen.

Treinreizigers zijn overigens steeds positiever over de stations. Ruim driekwart geeft de stations een zeven of hoger. In 2014 was dit nog 65 procent. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2018 van NS waaraan 80.551 reizigers deelnamen.

Het bericht NS gaat meer treinstations verbouwen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl