COLUMN: Een Bilthovense in Florence (Deel 2)

Foto: Marina Mengelberg

BILTHOVEN – De in Bilthoven geboren Marina Mengelberg gaat voor Bilthoven nieuws enkele columns verzorgen over Florence, Siena en omgeving. Vorige week is deel een gepubliceerd en dit is het tweede deel.

Het leven tussen de Italianen lijkt dan wel op een eeuwige vakantie en al die boeken over het leven onder de Toscaanse zon geven een ideaal beeld, toch voel ik soms de behoefte om Nederland, Utrecht en Bilthoven te verdedigen.

Ze zien hier zoveel buitenlanders al eeuwen lang komen en blijven, aangetrokken door de historie, de schoonheid, de kunst en het eten, dat met name de Florentijnen soms het idee hebben in het centrum van de wereld te wonen.

Het is waar, het uitzicht, de kunst, de natuur, het eten en het hele leven hier, zijn voor mij nog steeds redenen om hier te blijven wonen en werken, maar ècht de schoonheid en de veelzijdigheid van mijn eigen land kan ik niet negeren.

Tijdens mijn rondleidingen door Florence geef ik vaak een historisch overzicht van de stad, heel beknopt weliswaar, maar als hulpje om een beeld te vormen. Regelmatig betrap ik mezelf er op parallellen te zien tussen mijn beide steden: Florence is gesticht in 59 voor Christus, Utrecht in 50 na Christus, allebei door de Romeinen. Florence was in de tweede helft van de 19e eeuw 5 jaar hoofdstad van Italie, Utrecht was in 1808 heel even hoofdstad van het
Koninkrijk Holland en zo kan ik wel even doorgaan.

En als ik de Campanile van Giotto beklim, de klokkentoren van de Kathedraal van Florence, dan kan ik het niet laten uit volle borst te zingen: ‘Als ik boven op de Dom sta, kijk ik effe naar benee..’

(even ten overvloede: de Utrechtse Domtoren was klaar in 1380 en is 112 meter hoog, de Florentijnse Domtoren was klaar in 1359 met een hoogte van 85 meter)

Marijne Mengelberg (Bilthovense van 1969 tot 1989) werkt als gediplomeerd gids in Florence, Siena en de Chianti. www.facebook.com/marinafirenze