Jubilerende brandweer zoekt vrijwilligers.

Foto: © Rob Jastrzebski

*(Foto) Nick (links), Lise en Thomas, ‘ambassadeurs’ voor de vrijwillige brandweer. Een prachtjob: spannend, veelzijdig, technisch en sociaal. Zorg dat je d’r bij komt!

 

Jubilerende brandweer zoekt vrijwilligers

 

De brandweer in Bilthoven: is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De uitrukdienst heeft dit jaar en volgend jaar versterking nodig van in totaal zes mensen. Nieuw ‘brandweerbloed’ is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat bij brand en andere incidenten 24 uur per dag op tijd kan worden uitgerukt. “Door de krappe bezetting hebben we vooral tijdens kantooruren soms moeite om een wagen met bemanning binnen de normtijd op de weg te krijgen”, aldus Akkie Stomphorst, postcommandant Bilthoven.

 

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat in Bilthoven een vrijwillige brandweervereniging werd opgericht. Het jubileum wordt dit jaar met verschillende publieke activiteiten gevierd, waaronder een historische optocht op 11 juni en een open dag in september. De publieksevenementen zijn mooie PR voor het bijzondere ‘bedrijf’ dat de brandweer is en de jarige brandweer zal elke kans benutten om nieuwe leden te strikken. De brandweer zoekt mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar, met VMBO of MBO werk- en denkniveau en. In maart wordt een wervingsbrief verstuurd en op donderdag 7 april is er een informatieavond in de brandweerkazerne.

 

Flexibel en stressbestendig

 

Hoewel de organisatie van de brandweerzorg sinds 2010 in handen is van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) zijn het al honderd jaar lokale vrijwilligers die bij brand en andere incidenten de medeburgers te hulp schieten. “Een prachtjob”, vindt Lise de Boer, die enkele jaren geleden het korps kwam versterken. “In mijn jonge jaren was ik al gefascineerd door de brandweer en in mijn toenmalige woonplaats Amstelveen ging ik bij de Jeugdbrandweer en volgde ik de brandweeropleiding. Het spanningselement vind ik het aantrekkelijke van de vrijwillige brandweer. Je weet nooit wat je te wachten staat, elke uitruk is weer anders. En als de pieper gaat moet je heel snel kunnen schakelen, alles laten vallen waarmee je bezig bent en naar de kazerne om met je team aan de slag te gaan. Je moet dus heel flexibel en stressbestendig zijn.”

 

Veelzijdig

 

Ook Thomas Kooij stroomde vanuit de Jeugdbrandweer door naar de parate brandweer, in de voetsporen van zijn vader. Ook hij is bij de vrijwillige brandweer helemaal in zijn element: “De gemiddelde burger heeft geen idee wat de brandweer allemaal doet. Veel mensen denken dat brandbestrijding en mensen redden bij brand onze enige taak is. Maar het is een heel veelzijdige hulpverleningsorganisatie, die ook in actie komt bij verkeersongevallen, stormschade, wateroverlast, chemische incidenten, redding van dieren en binnenkort zelfs bij meldingen van hartstilstand. Mensen redden is onze drive. En niet alleen bij brand! Al die verschillende specialismen maken het brandweerwerk veelzijdig en uitdagend. Daar krijg je wel een pittige opleiding en training voor, die veel tijd kost. Ik werk al 40 uur in de week voor mijn baas, maar daarnaast besteed ik nog drie avonden in de week aan oefenen en cursussen volgen, om verder te komen in de brandweerorganisatie.”

 

Teamwerk

 

“Je moet een echte teamspeler zijn”, vult Nick Hofmans aan. Je treedt altijd op als team en als het spannend wordt, zoals bij redding van mensen uit een brandend pand, moet je onvoorwaardelijk op elkaar kunnen vertrouwen. Dan is het belangrijk dat ieder zijn taak en zijn plek in het team kent. Het mooie van de brandweer is dat je bezig bent met een technisch vak, waarmee je mensen in noodsituaties kunt helpen. Maar ook het sociale element is heel belangrijk. De vrijwillige brandweer is een hechte club waar je veel vrienden maakt. Het is de mooiste organisatie die ik ken.”

 

tekst:Rob Jastrzebski