Meer dan een half miljoen opgehaald voor chronisch Lyme patiënten

Foto: ALS Lenteloop

Op zaterdag 9 april 2016 heeft Stichting Lopen voor Lyme het evenement ‘Lopen voor Lyme’ georganiseerd.

Meer dan 1200 wandelaars en hardlopers hebben zich, rondom het Henschotermeer te Woudenberg, ingezet voor 86 deelnemende chronisch Lyme patiënten. Vlak voor de finish kwam fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer, Emile Roemer, op het podium om te vertellen over zijn 11 maanden ervaring met chronisch Lyme. Hij riep chronisch Lyme patiënten op om te blijven strijden voor erkenning en herkenning van de ziekte.

Direct na de feestelijke finish werd de definitieve eindstand bekend gemaakt, namelijk €527.463,-. Het geld dat is opgehaald gaat rechtstreeks naar de chronisch Lyme patiënten waar een team voor deelnam. Stichting Lopen voor Lyme is een initiatief van chronisch Lyme patiënt Berdien Renes en haar familie.

Het event heeft als doel om zoveel mogelijk bekendheid te geven aan de ziekt en tegelijkertijd zoveel mogelijk geld op te halen voor Nederlandse chronisch Lyme patiënten die financiële middelen nodig hebben voor hun behandelingen.
Belangrijkste reden is dat de ziekte van Lyme vaak niet erkend wordt als een langdurige ziekte en behandelingen niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. Ook is het bestaan en de impact van chronische Lyme bij veel artsen niet bekend en wordt daarom te laat gediagnosticeerd. De ziekte kan dan al desastreuze gevolgen hebben.

Naar schatting lopen jaarlijks 1.2 miljoen Nederlands een tekenbeet op waarvan 25.000 mensen de ziekte van Lyme krijgen. 1500 tot 2000 mensen houden langdurige klachten na behandeling volgens de Nederlandse richtlijnen en ontwikkelen chronische Lyme.