4 mei herdenking in De Bilt en Groenekan

Foto: Unknown

DE BILT / GROENEKAN – Op woensdag 4 mei vinden in onze gemeente twee herdenkingen plaats: de gemeentelijke herdenking in Bilthoven bij het monument voor Jagtlust en een herdenking in Groenekan bij het B17 monument.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden in het hele land om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Door het jaar heen vinden herdenkingen plaats die verbonden zijn aan specifieke gebeurtenissen of groepen slachtoffers. Op 4 mei komen alle ervaringen en groepen in herinnering samen.

Bilthoven

In Bilthoven start het programma om 19.45 uur met de stille tocht vanaf twee locaties naar het monument bij Jagtlust. Burgemeester A.J. Gerritsen zal de stille tocht leiden vanaf de hoek Soestdijkseweg/Kortelaan. Wethouder M. Bakker-Smit zal de stille tocht leiden vanaf de hoek Soestdijkseweg/Anthonie van Leeuwenhoeklaan. De herdenking wordt muzikaal ondersteund door de Koninklijke Zangvereniging Zang Veredelt. De scoutinggroepen De Bilt/Bilthoven vormen een cordon rond het monument. Tijdens de herdenking ontsteken twee leerlingen van de Groen van Prinstererschool het herdenkingsvuur en leggen bloemen bij het monument. Aan het eind van de bijeenkomst leggen de scouts bloemen bij het monument die hiermee de weg vrijmaken voor alle aanwezigen om hun bloemen te leggen.

Groenekan

De herdenking in Groenekan start om 19.00 uur met een herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk, Groenekanseweg 66, vervolgens een stille tocht naar het B17 monument met de 2 minuten stilte bij het herdenkingsmonument. Namens het gemeentebestuur zal wethouder J. van Hulst-Mazirel een krans leggen.

Na afloop van beide herdenkingen is er gelegenheid om een kopje koffie te drinken, in Jagtlust voor De Bilt en in De Groene Daan te Groenekan.

Vlaggen halfstok

Bij alle openbare gebouwen hangen vanaf 18.00 uur tot zonsonder­gang (21.10 uur) de vlaggen halfstok. Ook bij het monument blijft na de twee minuten stilte de vlag halfstok. Dit doet recht aan het ingetogen karakter van de bijeenkomst. Het college van burgemeester en wethouders van De Bilt stelt het zeer op prijs als ook alle inwoners van de gemeente deze gedragslijn volgen.

Oproep: respecteer de twee minuten stilte

De symbolische twee minuten stilte maakt altijd veel indruk. Niet alleen is het twee minuten stil op de radio en televisie, ook het openbaar vervoer komt tot stilstand. In veel openbare gelegenheden worden de activiteiten even stilgelegd of opgeschort tot na 20.15 uur. Veel mensen hechten zeer aan dit moment van stilte en bezinning. Eén persoon kan de stilte van honderden anderen verstoren.

Als u slecht ter been bent, dan kunt u zich voor vervoer naar de locaties Jagtlust in Bilthoven en de Dorpskerk in Groenekan wenden tot Meldpunt Vrijwilligerswerk gemeente De Bilt via telefoonnummer (030) 228 77 99. Doet u dit alstublieft wel tijdig vanwege de organisatie rondom dit vervoer. Op beide locaties zijn zitplaatsen gereserveerd voor u als u via deze service wordt vervoerd.