Vleermuizen Rataplan krijgen eigen toren

Foto: National Geographic

Voormalig jongerencentrum Rataplan op de Jan Steenlaan in Bilthoven wordt binnenkort gesloopt. In het pand zitten vleermuizen en deze krijgen een nieuw tijdelijk onderkomen: een vleermuistoren. De gemeente de Bilt heeft het bedrijf Miecon hiervoor opdracht gegeven.

Vleermuizen verhuizen

Onderzoek heeft uitgewezen dat het pand van Rataplan zeer geschikt is voor huisvesting van diverse beschermde vleermuissoorten. De gemeente De Bilt heeft besloten om de vleermuizen te verplaatsen. Het pand wordt voor de sloop onaantrekkelijk gemaakt voor vleermuizen zodat deze uit eigen beweging verhuizen naar de geplaatste toren. Deze methode zorgt voor instandhouding van de vleermuissoorten en draagt bij aan een snel sloopproces.

Vleermuistoren

Voor de vleermuizen is inmiddels een tijdelijk onderkomen geplaatst. Op het eerste gezicht lijkt het een eenvoudige toren, maar schijn bedriegt. De binnenzijde van de vleermuistoren is voorzien van isolatiemateriaal met een steenachtig oppervlak. In de toren is voldoende spouwruimte aangebracht voor honderden vleermuizen. Alle gebouwbewonende soorten kunnen er in terecht. Met sensoren en temperatuurregulering wordt ervoor gezorgd dat de toren ook op hele koude dagen geschikt is als vleermuizenverblijf.

Inloopbijeenkomst 11 mei 19.30 uur

De gemeente organiseert in mei educatieve bijeenkomsten voor scholen en natuurorganisaties. Ook vindt er op woensdagavond 11 mei van 19.30 tot 21.00 uur een inloopbijeenkomst plaats voor geïnteresseerde omwonenden en raadsleden op de locatie van Rataplan aan de Jan Steenlaan bij de vleermuistoren.