Nostalgie in Hollandsche Rading tijdens 40ste editie van Stoomgroep Rading Spoor

Foto: ©Aneo Mario Koning fotokoning.nl

HOLLANDSCHE RADING – Afgelopen zaterdag vond voor de 40e keer de open dag plaats van Stoomgroep Rading Spoor. De vereniging houdt zich bezig met het op schaal bouwen van stoomwerktuigen en daaraan gekoppelde machines zoals stationaire installaties, treinen, boten, stoomtrekkers en verder alles wat in de afgelopen eeuw is uitgevonden op stoomgebied.

In de bossen van Hollandsche Rading liggen verschillende door de Stoomgroep aangelegd spoorbanen zoals een spoor-1-tafel, een spoorbaan van 330 meter met twee verschillende spoorbreedtes te weten 3,5 en 5 inch en een grondbaan van 350 meter met een 7.25 inch spoorbreedte. Een aantal keren per jaar zijn er thema stoomdagen. Hoogtepunt elk jaar is de open dag op de laatste zaterdag van augustus.

Gelokt door het mooie weer kwam veel publiek naar het gesis en gerook van dit mini stoomgeweld kijken. Niet alleen de circa 60 eigen leden lieten hun stoommachines rijden over een van de spoorbanen. Het publiek kon ook prachtige stoommachines van modelbouwers uit binnen- en buitenland bewonderen. Liefhebbers, jong en oud, mochten zonder kaartje of railrunner gratis op diverse meesterwerkjes meerijden door het bos.

Jong en oud keken hun ogen uit en waanden zich in een sprookjeswereld. De geur van het bos vermengt met de geur van kolen en stoom, de stoomfluit van de mini-trein die ‘tjoeke tjoek’ de bocht om komt……. Het was wederom  een prachtig schouwspel!

Klik hier voor een complete fotoreportage van het evenement.

foto's foto's foto's